gevelbeeld
plattegrond begane grond
gevel
gevel noord-west
Woning met kantoorruimte Meerhoven

“Ons huis is als een jas...”
Net als de Prairiehouses van Frank Lloyd Wright heeft dit huis een bijzonder dynamische plattegrond. Het wonen van deze familie is zorgvuldig in drie aparte “huizen” op de lokatie ondergebracht. Zijzelf geven de benamingen: woonhuis, slaaphuis en werkhuis. Deze huizen verkennen door hun doordachte positionering op het perceel steeds de uiterste mogelijkheden van het bestemmingsplan, maar iedere keer wordt net terugliggend van deze grens de oplossing gevonden. Het maximale wordt bereikt door er op het juiste moment op in te leveren. De ruimtelijke spanning wordt verhoogd als de architectuur een onvoorspelbare wending aanneemt.

Het huis is vanuit zijn beschermend karakter in beginsel van de omgeving afgekeerd. De drie huizen omsluiten op een vriendelijke manier als een goedzittende jas een privédomein. Het is een mooie jas, die los gedragen moet worden. Het binnengebied is daarom een bijzonder open van karakter en een weelderige tuin is voor de familie vanuit iedere kamer toegankelijk.

“Het spel van open en dicht...”
De drie huizen hebben hun eigen functie en spreken dus ieder hun eigen taal, maar door bijzondere bouwkundige ingrepen worden zij onlosmakelijk met elkaar verbonden en kunnen er diverse ruimtelijke combinaties ontstaan. Ruimte binnen de huizen zelf moet daarom soms hernoemd worden, terwijl de ogenschijnlijke restruimte tussen de huizen opeens benoemd kan worden. Deze buitenruimte krijgt bijvoorbeeld door het dichtzetten van een taatsdeur of simpelweg door de aanwezigheid van een luifel een binnenhuiselijke rol en andersom kan een binnenruimte door een gelijksoortige ingreep volledig bij de buitenruimte betrokken raken.

Deze dynamiek veroorzaakt een uiteenlopende mate van privacy, zowel binnenshuis als van binnen naar buiten toe. Deuren en wanden kunnen meerdere posities innemen en daarmee een keuze aan de familie bieden in hoeverre de privacy gefilterd wordt. Het huis leeft dus op ieder moment met de familie mee door in te spelen op behoeften die het wonen voor hen op deze plek in Zandrijk met zich meebrengt. Individualiteit, rust en geborgenheid kunnen in een woon- of werksfeer direct worden uitgewisseld met openlijke gastvrijheid en een luxe stadse uitstraling die gezien mag worden.

“Een huis met horizontale lijnen geeft ons meer geborgenheid dan een huis met kolommen en schijven”
De vele mogelijkheden van de plattegrond, de flexibiliteit, verrassing en variatie zijn ingepast in een ingetogen architectuur. Het woonhuis en het slaaphuis zijn primair voor het echte wonen bedoeld. Zij zijn in één adem vormgegeven en subtiele verschillen met het werkhuis doen aan de buitenkant al vermoeden dat ze meer bij elkaar horen. De vormentaal spreekt horizontaliteit uit, waarbij Wright's luifels en overstekken een inspiratiebron zijn geweest. Maar ook hier blijft de architectuur net van de maximale grens vandaan. Alleen daar waar de ruimte het toelaat en waar een bepaald beeld of een richting (naar een entree, een sluiproute of naar de tuin) wenselijk is, worden de luifels en overstekken aangebracht. De overstekken geven de drie huizen elk een ander gezicht, terwijl de luifels het straatbeeld een gevarieerd hoogtebeeld meegeven.projectgegevens
opdrachtgever particulier
locatie Meerhoven
projectarchitect Adriaan Boertjes
betrokken partijen ...
omvang ... m² BVOprijzen
Welstandsprijs