abstracte bouwblokken / niveauverschillen
uitzicht en zonzijde
benadering entree
Villa Caldenberg Houthem

Houthem is één van de kernen van de gemeente Valkenburg aan de Geul. De dorpskern ligt in het Geuldal rondom het oude kloostercomplex St. Gerlach. De dorpsbebouwing bestaat voornamelijk uit kleinschalige individuele woningen met statige gevels in het groen.
‘Caldenberg’ ligt aan de rand van het dorp op de berghelling. Dankzij de hoge ligging biedt de locatie een fantastisch wijds uitzicht op het dorp en het glooiende Geuldal erom heen. De niveauverschillen van de bouwlocatie gaven ons de kans om een appartementengebouw te ontwerpen met een interessante doorsnede.
Het bestemmingsplan voorzag in een woongebouw van maximaal 3 bouwlagen boven maaiveld. Het maaiveld van de kavel lag aan de straatzijde 3 meter lager dan aan de achterzijde, daarin past precies een verdieping.
We hebben ervoor gekozen om twee ‘villa’s’ in het groen te maken. Elke ‘villa’ bevat 9 appartementen die zodanig zijn geschakeld en gestapeld dat er een bouwvolume ontstaat met maatverhoudingen die aansluiten op de kleinschalige bebouwing van Houthem. De parkeergarage is als het ware in het maaiveld geschoven, waardoor het maaiveld van de achterliggende kavel doorloopt op het dak van de kelder en vanaf de straat rijdt de auto zonder hellingen te overbruggen de garage in. Op het dak van de parkeergarage, lees maaiveld niveau van de achterzijde, zijn vier bouwblokken geplaatst met elk drie appartementen boven elkaar. Twee aan twee vormen ze de beide ‘ruggen’ van de villa’s. Steeds staat één blok evenwijdig aan de straat en één blok loodrecht daarop. In het oksel dat daartussen ontstaat, is op straatniveau een derde bouwvolume met eveneens drie appartementen boven elkaar geplaatst. Daardoor zijn er twee dynamische bouwvolumes ontstaan en kunnen de bewoners van alle appartementen genieten van het fantastische uitzicht en van zon op hun terras en in hun woonkamer.
De parkeergarage is dus een onderdeel van maaiveld en de woningen staan op het maaiveld, dat is ook af te lezen aan de materialisering van de gevels. De garage is bekleed met Noorse leien in de vorm van flagstones om het natuurlijke ‘uit de berg gekapte’ beeld te versterken. De appartementen hebben een buitenblad van gladde bakstenen die zonder stootvoegen tegen elkaar gemetseld zijn, samen met de ver terug liggende lintvoegen ontstaat een sterke horizontale geleding in het gemetselde oppervlak.projectgegevens
opdrachtgever Hurks Bouw & Vastgoed BV Eindhoven
locatie Meersenderweg, Houthem
projectarchitect Evelyn Tiebosch
betrokken partijen Brekelmans (c)
Hurks Bouw & Vastgoed (b)
omvang 4.500 m² BVO
differentiatie seniorenappartementen
parkeergarage