situatie
plattegrond begane grond
gevelimpressie
Woning met kantoorruimte
Sint-Oedenrode

Bouwstenen in een ruraal landschap
De cultuurhistorische waarden, het landschap en het beeld van de langgevelboerderij zijn, samen met de maat en structuur daarvan, de dragers van het plan. De maat van de plattegrond is gehandhaafd en de structuur is gebaseerd op de draagstructuur van het hallenhuis uit vroegere tijden.

Door het beeld te abstraheren wordt de ontwerpopgave poëtisch benaderd. De dragers van die waarden worden daarmee de bouwstenen van het plan. De met riet gedekte kap boven een strook van enkele rijen leikleurige dakpannen, bekroond met halfronde betonnen nokvorsten is leesbaar als een met hout beklede gevel achter een schild van staand grijsblauw metselwerk, omhuld met een natuurstenen lijst.

Op analoge wijze is de lange vanaf de openbare weg zichtbare oostgevel met zijn traditionele gaten in boerengrauw metselwerk getransformeerd, waardoor het beeld van de solitair in het landschap gelegen boerderij onaangetast blijft. Naarmate de gevels minder zichtbaar zijn vanaf de openbare weg wordt de letterlijke weergave meer losgelaten en wordt de vertaling abstracter.

De insnoering op de verdieping en de toepassing van hoekramen verwijst nog naar de vorm van de kopgevels, waarin de oorspronkelijke gaten zijn gehandhaafd. Het materiaalgebruik, de gevels zijn opgetrokken uit natuursteen, maakt de nieuwe vormgeving los van de historische en dient als inleiding voor de onzichtbare westgevel. Deze gevel is zo abstract mogelijk gehouden en laat zien hoe door middel van kleur, vorm en materiaal (travertin blokken) de beleving van het landschap wordt versterkt. De serre, gehandhaafd op de oorspronkelijke plaats van de (verschoven) woning, is aldus geworden tot venster ín dat landschap. De bewoner neemt bezit van het landschap en wordt daarmee één.

De cirkel is rond, de boer is terug op zijn hoeve.projectgegevens
opdrachtgever Van Doorn
locatie Liempdseweg, Sint-Oedenrode
projectarchitect Willem van der Pasch
Adriaan Boertjes
betrokken partijen ...
omvang ... m² BVOprijzen
Nominatie Welstandsprijs Noord Brabant